Energiförbrukning och besparing

Spara pengar genom att förflytta energiförbrukningen till billiga timmar

Energieffektivitet är viktigt både för din plånbok och miljön. Ett sätt att spara pengar kan vara genom att flytta din användning av stora energiförbrukande apparater från dyra till billiga timmar. I många delar av världen och även i Sverige har elbolagen peak hours, då elpriset är högt, och off-peak hours, då elpriset är lägre. Genom att använda våra stora energiförbrukande apparater under off-peak hours kan man spara pengar på sin elräkning.

Här är tio vanliga elektriska maskiner i hemmet som ofta drar mycket energi och deras ungefärliga energianvändning per timma:

  1. Tvättmaskin: 2,5 kWh per tvätt, cirka 0,25 kWh per timma
  2. Diskmaskin: 1,5 kWh per disk, cirka 0,15 kWh per timma
  3. Ugn: 2,5 kWh per användning, cirka 0,25 kWh per timma
  4. Kylskåp: 0,5 kWh per dag, cirka 0,02 kWh per timma
  5. Frysskåp: 0,75 kWh per dag, cirka 0,03 kWh per timma
  6. Luftkonditionering: 3,5 kWh per användning, cirka 0,35 kWh per timma
  7. Torktumlare: 3 kWh per torkning, cirka 0,3 kWh per timma
  8. Elspis: 2 kWh per användning, cirka 0,2 kWh per timma
  9. Dammsugare: 1 kWh per användning, cirka 0,1 kWh per timma
  10. Mikrovågsugn: 1 kWh per användning, cirka 0,1 kWh per timma

Så, om du till exempel bor i ett område där elpriset är 150 öre per kWh under peak hours och 100 per kWh under off-peak hours, kan du spara 50 per kWh genom att köra din tvättmaskin under off-peak hours istället för under peak hours. Det kanske inte låter mycket, men många bäckar små blir i slutet av året en hel del.

För att få ut det mesta av din förflyttning av energiförbrukning till billiga timmar, överväg att skaffa en programmerbar elmätare som du kan ställa in för att förflytta din stora energiförbrukning till billiga timmar. På så sätt kan du spara pengar på din elräkning utan att ändra din vanliga dagliga rutin.

Det är viktigt att komma ihåg att inte alla elbolag har samma priser för peak och off-peak hours. Så för att få ut det mesta av din besparing, se till att kontrollera med ditt lokala elbolag vad deras priser är för peak och off-peak hours.

Att förflytta din stora energiförbrukning till billiga timmar är en enkel och kostnadseffektiv lösning för att spara pengar på din elräkning. Börja med att kolla upp ditt lokala elbolags priser och överväg att skaffa en programmerbar elmätare för att optimera din besparing. På så sätt kan du bidra till en hållbar framtid och samtidigt spara pengar på din elräkning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *