Information om borrhål och energibrunnar i Sverige

i Sverige borras det energibrunnar som aldrig för och det kan vara lätt att tro att så alltid varit fallet. Men det stämmer inte, kolla graferna här nedan så ser du att borrandet tog fart med start 1995 för att toppa ett antal år senare.

Energibrunnar – Toppar och dalar

Diagram med statistik om borrhål / energibrunnar
Diagram med statistik om borrhål

1995-1996 drog borrningen igång och ökade stadigt fram till 2006 för att därefter backa och sjunka. 2009 vänder det uppåt igen fram till 2011 där det avtar. 2012-2015 konsoliderar.

Energibrunnar – Förr och nu

Diagram med statistik om borrhål / energibrunnar
Diagram med statistik om borrhål

Borrdjupet har ökat under årens lopp.  år 2000 var genomsnittsdjupet på ett borrhål runt 120 meter. 16 år senare var snittdjupet 200 meter.

Diagram med statistik om borrhål / energibrunnar
Diagram med statistik om borrhål

Livslängd

Olika värmepumpstillverkare utlovar olika livslängd för sina respektive system. De flesta värmepumpar försäkras också, upp till ett antal år. 70k – 80k timmar, 20-25år sägs vara någon form av maximal teoretisk livslängd. Det innebär en driftstid i snitt 8.5-9.5 timmar per dag och 3200-3500 timmar per år. Energibrunnar har längre livslängd.

Sammanfattning

De första brunnarna borrades för över 20 år sedan, förhållandevis grunda hål, jämfört med idag iaf. COP har förbättrats genom åren vilket innebär att ‘samma’ värmeeffekt idag kräver ett djupare borrhål än en äldre värmepump med sämre COP/SCOP. Tillverkarnas teoretiska livslängd för för värmepumpars börjar uppnås, vilket innebär att många system på sikt kommer att behöva bytas ut.

  • Äldre energibrunnar är oftast grundare än nya energibrunnar.
  • De första bergvärmepumparna installerades för mer än 20 år sedan.

Fördjupad borrhålsinformation

Länkar till pdf:er med fördjupande information kring borrhål och energibrunnar. Vi tar tacksamt emot tips på bra dokumentation kring området.

Bergvärme på djupet

Borrhåls- och grundvattenlager

Bergvärme – en vägledning från Villaägarna

Beräkningsprogram värmepumpar

Testa gärna våra dimensioneringsprogram via länkarna nedan där du kan beräkna och dimensionera värmepumpar och energibesparing i just din fastighet.

Dimensionera värmepump, tappvarmvatten och värmebehov

Dimensionera borrhål

Dimensionera luft-luftvärmepump

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *